Sint-ful Sunday: Speculoos

Gisteren kwam Sinterklaas aan in ons land. Hoog tijd om dat te vieren met huisgemaakte speculoos!

Nederlanders spreken steevast over speculaas, terwijl in België de term “speculoos” steeds populairder wordt. Zeker sinds de “uitvinding” van de pasta, spreekt bijna iedereen over “oo” in plaats van “aa”. Oorspronkelijk stond speculaas voor koekjes mét kruiden, zoals gember, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat; terwijl speculoos net duidde op koekjes zónder kruiden (“kruidenloos”). Pe-tee-too, pe-taa-to, het is wat het is, en het is vooral lekker.

Ik was al een tijdje op jacht naar een leuke speculoosvorm, maar die dingen kunnen behoorlijk variëren in prijs. In het bakkershuis vond ik een hele mooie, maar aan € 40 per stuk liet ik die maar mooi staan. Ik nam uiteindelijk een uitsteker van de Sint mee, en vond een betaalbare piet-plank bij Dille & Kamille.

Om de houten speculoosvorm zonder frustratie van uit-te-peuteren in-stukken-gescheurd deeg te kunnen gebruiken, dep je hem voor gebruik eens goed in met een stukje van het deeg. Dan bestuif je hem licht met bloem. De overtollige bloem klop je eruit. Als je de vorm goed “ingedopt” hebt, zal je zien dat de bloem er een beetje aan blijft kleven. En dan weet je dat je goed bezig bent. Je kan het deeg dan vrij gemakkelijk uit de vorm halen.

Maak je geen zorgen als de eerste piet een beetje mislukt: dat is volkomen normaal. De vorm is daarna al wat vettiger, de bloem zal er beter blijven aanplakken, en het deeg zal er vlot uitkomen!

Tot slot nog een laatste tip: verhoog de temperatuur van de oven niet. Beter langer bakken op lage temperatuur dan kort op hoge. Zo worden je speculoosjes immers lekker krokant.

Wat heb je nodig? 

150 g roomboter op kamertemperatuur
125 g lichtbruine suiker
125 g donkerbruine suiker
2 g kaneel
2 g zout
3 g speculaaskruiden
40 ml water
4 g bicarbonaat
400 g bloem

Bron: Bakboek van PIVA

Hoe ga je tewerk? 

Speculaas makenDoe boter, kaneel, zout en speculaaskruiden in de kom van je keukenmachine en kneed tot een homogeen mengsel met de vlinder (dit kan ook met de hand). SpeculoosdeegVoeg water en bicarbonaat toe en meng onder het deeg.
Doe er de bloem bij en kneed zo kort mogelijk. SpeculaasdeegAls het deeg te brokkelig is, kan je nog een beetje extra water toevoegen, maar overdrijf niet. Het is sowieso een bros deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat een nacht rusten in de koelkast. (je kan het deeg meerdere dagen bewaren)

Verwarm de oven voor op 170 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Dep de speculoosvorm in met een stukje van het deeg, zodat hij een beetje vettig wordt.
Bestuif licht met bloem en verwijder de overtollige bloem.
Scheur een stuk van het deeg en kneed door tot het handelbaar wordt. Speculoosdeeg in houten speculaasvormDuw in de vorm en druk goed aan. Speculoosdeeg in speculoosvorm bijsnijdenSnijd het overtollige deeg weg door met een mes langs de plank te snijden. Speculoosdeeg in speculoosvormKeer de vorm om en leg het deegmannetje op de bakplaat.
Werk zo verder, en laat telkens ongeveer 5 cm tussen de deelmannetjes. SpeculoosSpeculaasZet de bakplaat 20 minuten in de oven.

Check na de baktijd of de speculozen al wat harder zijn. Bedoeling is dat je ze niet meer helemaal kan indrukken met je vinger, maar helemaal hard zullen ze ook niet zijn. Probeer te voorkomen dat ze verkleuren.
Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Nu zullen ze krokant worden.

Serveer.Speculoos - speculaas

2 reacties op ‘Sint-ful Sunday: Speculoos

Plaats een reactie