Penne met kerstomaat, mozzarella en rode pesto

Eerst en vooral: prettige feesten voor iedereen! Ik hoop dat het kerstfeest alvast geslaagd was en dat er nog heel wat culinaire lekkernijen op het programma staan voor oudejaar en nieuwjaarsdag!

Dit gerecht dateert al van de tijd dat we in ons eerste appartementje woonden: een klein, gezellig ding, midden in het centrum, en perfect voor twee verliefde yuppies. De keuken vonden we fantastisch, omdat het toch zo’n verbetering was ten opzichte van het kitchenette-je in ons studentenkot. De gerechtjes die we er bereidden, waren navenant: simpel maar smaakvol. Deze pasta dateert uit die tijd.

Enkele tips voor de ongeduldige kok (ik spreek uit ervaring…):

  • De sjalot stoof je aan op een zacht vuur, anders verbranden de stukjes meteen. (neen, dat zwart randje is niet wat ze bedoelen met “karameliseren”).
  • Neem een grote snijplank om het snijwerk te doen: anders zit je toch maar te foeteren dat alles eraf valt, en is je keukenvloer bezaaid met halve kerstomaten en een kleverig stuk mozzarella.IMG_3550
  • Kijk in de supermarkt twee keer als je een doosje basilicum koopt, om te vermijden dat – als je de blaadjes eindelijk wilt gebruiken – je merkt dat het eigenlijk een verlepte en vies ruikende brij is, die je liever niet in je pasta draait (check de foto’s van het eindresultaat: geen basilicum…).
  • Leg een natte doek onder het kommetje waarin je de kaas raspt, zo kan je voorkomen dat het kommetje gezwind je aanrecht afvliegt en diezelfde keukenvloer bezaait met vette snippers.IMG_3551

Laat je echter niet afschrikken: dit duurt hooguit 20 minuten, kan zelfs de meest onervaren kok in elkaar flansen, en smaakt bovendien heerlijk troostend op een koude, grijze decemberdag.

Wat heb je nodig? 

400 g penne
1 ui of 2 sjalotjes
een beetje lookolie of een teentje look en olijfolie
1 blok tomatenblokjes
1 potje rode pesto
1 bol mozzarella (mag light zijn, het gaat voornamelijk over de kazige draden bij het smelten van de witte blokjes zoetigheid)
250 à 400 g kerstomaten
parmezaan
ev. extra basilicum

Hoe ga je tewerk? 

Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking

Verhit de lookolie in een kom en bak de fijngesnipperde ui glazig.

IMG_3548
Voeg de tomatenblokjes en de rode pesto toe.

IMG_3549
Breng aan de kook.
Laat zachtjes pruttelen tot de saus een beetje ingedikt is.
Kruid eventueel bij met peper en zout.
IMG_3552

Giet de penne af.

Meng er de saus, gehalveerde kerstomaatjes, in blokjes gesneden mozzarella en eventueel extra versnipperde basilicum onder.

Serveer met geraspte parmezaan.

IMG_3555

Advertenties

11 thoughts on “Penne met kerstomaat, mozzarella en rode pesto

  1. joke vannieuwenhuijse schreef:

    Hmmmm, ’t potje staat hier te pruttelen… ruikt superlekker en ik heb al eens geproefd. Echt een smaakbom! en supermakkelijk en snel! dit wordt iets voor op drukke dagen, dat weet ik nu al! ‘ k ga er nu straks wel nog een salade met pijnboompitjes, zongedroogde tomaten en balsamico bij serveren. (zo eigenwijs ben ik dan wel he, Annelies, niks blind overnemen 😉 ) oja, en ik had dus ook spek toegevoegd. Merci voor het recept! En zoek missch in 2014 een uitgever voor je kookboek? 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s