Pasta Thursday: Fusilli met venkelworstjes

Pasta is zo’n allemansvriend, dat we het hier ten huize Lieziepeasy vrij vaak op het menu zetten. Pastagerechten zijn meestal ook snel klaar, en ze besparen je de moeite om patatjes te schillen, iets dat mij na een drukke werkdag soms echt te veel lijkt. Bijkomend voordeel is dat de kindjes het graag lusten, en dat beperkt ook al weer het gezeur en gejengel aan tafel.

Deze fusilli is een recept van Jamie. Alweer, ja, maar je moet het de man nageven: hij weet wat lekker én haalbaar eten is! Terwijl de pasta kookt, heb je de worstjes gesmoord. Het enige dat dan nog tussen jou en een geurige kom goodness staat, is wat argeloos staan roeren als je de inhoud van de twee potten bij elkaar kiepert. Mocht je niet zo zeker zijn over de combinatie witte wijn – kleine kinderen, kan je deze natuurlijk altijd vervangen door een beetje kippenbouillon. IMG_5399En als je geen venkelworstjes kan vinden (ik haalde de mijne bij Dierendonck tijdens een regenachtige vakantie aan zee): geen nood! Gebruik gewone grofgemalen worstjes van een goeie slager, en voeg wat extra venkelzaad toe.

Bron: Kook met Jamie

Wat heb je nodig? 

2 kl venkelzaad
2 gedroogde rode chilipepers, verkruimeld, of een flinke snuf cayennepeper olijfolie
400 g venkelworstjes of andere grofgemalen worstjes van goeie kwaliteit
1 el gedroogde oregano
een glas witte wijn
rasp en sap van 1 citroen
500 g fusilli
zout en peper
parmezaanse kaas, geraspt
een handvol peterselie, gehakt

Hoe ga je tewerk? 

Zet een grote kom water op het vuur voor de pasta. Zout voeg je best pas toe als het water kookt, dat scheelt alweer een paar minuten!

Kneus de venkelzaadjes en de chili’s in een vijzel of – als deze te ver in de hoogste kast staat, zoals bij mij – in een kommetje met de achterkant van een lepel. IMG_5398Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan. Duw het vlees uit de worstjes en gooi het in de pan. IMG_5400Prak met een vork een beetje fijner.
Laat een paar minuten bakken tot het vlees een mooi kleurtje heeft.
Doe er de gestampte venkelzaadjes en chilipepers bij en smoor een tiental minuten.

Zout het kokend water en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Roer de oregano door het vlees en blus met witte wijn.
Laat tot de helft inkoken.
Voeg er citroenrasp en -sap aan toe.

Giet de pasta af maar bewaar een beetje kookvocht.

Roer de fusilli door het vlees en hussel met het kookvocht.
Voeg er de gehakte peterselie en geraspte parmezaan aan toe.
Proef en kruid naar smaak met peper en zout.

Serveer met extra parmezaan. IMG_5404Liever zónder vlees maar mét venkelsmaak? Dan is deze pasta met gekarameliseerde venkel jouw beste vriend!

2 reacties op ‘Pasta Thursday: Fusilli met venkelworstjes

Plaats een reactie