Lactosevrije week: Asperges met eitjes uit de oven en grijze garnalen

Veel klassieke gerechten zijn een no-go voor mensen met lactose-intolerantie. Boter, room en kaas worden overvloedig gebruikt. En in veel gevallen is het geen optie om voor vervangers als margarine of amandelmelk te kiezen, omdat het simpelweg de essentie van het gerecht verandert. Neem nu bijvoorbeeld asperges à la flamande: je kan je toch niet voorstellen dat je daar gesmolten sojamargarine over giet?

Wil dat dan zeggen dat mensen met allergieën maar hun heil moeten zoeken in “exotische” gerechten (zoals de laksa van vorige week bijvoorbeeld)? Tuurlijk niet! Ook de Vlaamse klassiekers kan je met een twist aanpassen naar een net zo héérlijk alternatief als het origineel, of nog beter: omtoveren zodat je het origineel gewoon vergéét! En dat is net wat deze asperges met eitjes uit de oven zijn!

Als je toch een sausje zou missen, zou ik hierbij een simpele mosterdvinaigrette met slaolie en natuurazijn serveren, dat past uitstekend. Maar als je ervoor zorgt dat je eitjes nog lopend en zacht zijn, is zelfs dat overbodig. Een prachtig eenvoudig gerecht, met gastronomische allures.

Bron: Libelle Lekker april 2014

Wat heb je nodig? 

1 bussel witte asperges
1 bussel groene asperges
250 g grijze garnalen
8 eieren
een bakje tuinkers
bieslook
olijfolie
peper en zout
(stok)brood

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 190°C.

Vet vier ovenschaaltjes licht in met olijfolie.
Breek in elk schaaltje twee eieren en kruid met peper en zout.

IMG_4332
Dek de schaaltjes af met aluminiumfolie en zet ze in een braadslede.
Vul de braadslede met kokend water tot de helft van de potjes.
Zet een zestal minuten in de oven.

Schil de asperges en breek het houterige uiteinde af.

IMG_4330

Zet de witte asperges op in koud water en breng zachtjes aan de kook.
Eens het water kookt, zet je het vuur af en laat je de asperges nog 5 à 10 minuten garen in het warme water.
Giet af.

Kwast de groene asperges lichtjes in met olijfolie en grill ze op de grillpan.

Bestrooi de eitjes met bieslook.
Serveer de asperges met de eitjes, garnalen en tuinkers.
Eet er brood bij.

IMG_4334

Ander gerecht met asperges? Probeer deze aspergewok eens! Voor een lactosevrije variant gebruik je sojaroom.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s