Koffiekoeken

Yes! Weer iets dat ik kan schrappen van mijn (niet zo concrete) bucketlist! As we speak staat een bakplaat vol koffiekoeken te rijzen aan de verwarming. Een half dagje vrij, meer heb je niet nodig om deze lekkernij uit je mouw te schudden. En het grootste voordeel is nog dat het deeg ideaal is om in te vriezen. Eens je koffiekoeken gevormd zijn (getoerd en niet gerezen) verpak je ze luchtdicht en gooi je ze in het vriesvak. De volgende keer dat je op zondag een lekker decadent ontbijt met homemade sweets wilt, neem je ze de avond voordien gewoon uit de vriezer, je legt ze open op een bakplaat en schuift ze tot de volgende ochtend in de koelkast. Het enige dat dan nog tussen jou en de geur van gebakken bladerdeeg staat, is een kwartiertje baktijd.

Ik heb het recept van Goe Gebakken gebruikt. Waarschijnlijk is dit niet de “enige echte” manier om gerezen bladerdeeg te maken, omdat je margarine gebruikt in plaats van roomboter, maar als ik Roger Van Damme zag rondhuppelen op zijn molen, was ik niet meteen geneigd de traditionele manier te gebruiken en een uur of drie in de keuken te spenderen… Misschien is dat voor een volgende keer, nu ik weet dat de fool-proof manier mij gelukt is.

Ik had het geluk dat ik nog een grote zak met bloem van de Schelderomolen staan had, waardoor deze koeken toch net dat tikkeltje extra hebben. Het lukt natuurlijk ook met gewone bloem, al zou ik je aanraden voor een goeie soort, zoals de tarwebloem van Bio-Time, te kiezen. In een gerecht waarin zo weinig ingrediënten verwerkt worden, is de kwaliteit van elkeen dubbel zo belangrijk natuurlijk. Als margarine nam ik de boni bakboter van Colruyt. Of deze ook onder “kwaliteitsvol” valt, durf ik te betwijfelen, maar ik had geen geduld om te wachten tot morgen, als het Gents Bakkershuis weer zijn deuren opent voor particulieren, en ik daar echte “toervetstof” zou kunnen gaan kopen. Dat kan dus meteen weer bijgeschreven worden op de bucketlist :).

Eigenlijk is er niets moeilijk aan dit recept, je moet alleen een beetje tijd hebben en de instructies goed volgen. Dan kan er eigenlijk niet veel fout gaan. En is er iets meer dankbaar dan deeg een paar keer plooien en rollen, en als je het snijdt die prachtige laagjes tevoorschijn zien komen? Not in my world!

Voor een filmpje over de bereiding (alsook over het maken van de “slingers”) kan je terecht op de website van Goe Gebakken.

Een paar kleine tips:

  • Het koekendeeg is “gerezen bladerdeeg”. Dit is niet hetzelfde als bladerdeeg dat je in de winkel koopt (=”ongerezen”). Je kan de koffiekoeken dus niet met gekocht bladerdeeg maken.
  • Kneed het deeg niet te lang. Als alles gemengd is, is het voldoende. Anders worden je koeken taai.
  • Gebruik bij het uitrollen niet te veel bloem, anders plakken de lagen niet aan elkaar. Heb je toch teveel gebruikt, kwast dit dan weg voor je weer begint te “toeren”.
  • Rol het deeg niet te “hard” uit, met andere woorden: zet niet teveel kracht op de deegrol. Laat de deegrol het werk voor jou doen, en niet omgekeerd ;).
  • Doe een laagje bloemsuiker op de pudding als je hem laat afkoelen, zo komt er geen vel op.
  • De hoeveelheid pudding in het recept van Goe Gebakken is wat mij betreft veel te veel voor het aantal koffiekoeken dat je maakt. Daarenboven is de pudding een beetje te slap. Ik heb het hieronder dus al aangepast naar iets realistischere verhoudingen.

Intussen zijn de koeken gebakken en zijn er ook al enkele gesneuveld: hoe lekker is dat! Voor herhaling vatbaar…

Wat heb je nodig? 

Voor het deeg
500 g tarwebloem
35 g suiker
1 ei
225 g koud water
25 g verse gist
200 g margarine

Voor de pudding
0,75 l melk
90 g suiker
1 vanillestok
4 eidooiers
40 g puddingpoeder

Voor de afwerking
gesmolten chocolade
bloemsuiker

Hoe ga je tewerk? 

IMG_4215

Meng bloem, suiker en ei in de keukenmachine.
Los de gist op in het water en giet dit al roerend onder het bloemmengsel.
Kneed kort door tot alle ingrediënten gemengd zijn.

Leg de margarine tussen twee boterpapiertjes en sla en rol ze plat.

IMG_4217

Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van ongeveer 20 op 30 cm.

IMG_4220
Verdeel de margarine over de helft van het deeg. Blijf een centimetertje weg van de randen, anders komt de vetstof eruit bij het uitrollen.

IMG_4221
Vouw het deeg toe, leg het met de korte kant naar je toe en rol uit, opnieuw tot een rechthoek van 20 op 30 cm.

IMG_4222

Vouw het deeg in drieën (dit is het “toeren”) en rol weer uit tot de oorspronkelijke rechthoek.

IMG_4226
Herhaal deze stap drie keer.

Snijd rechthoekjes uit het deeg.

IMG_4228
Van de helft kan je slingers maken: je vouwt het rechthoekje hiervoor even dubbel, maakt een insnijding in de geplooide kant (niet helemaal door) en vouwt de rechthoek weer open.

IMG_4230Nu steek je één uiteinde van de rechthoek door de snede en trekt die naar buiten. Zo krijg je aan één kant een draai.

IMG_4232

Laat de koeken 90 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Intussen kan je de pudding maken.

IMG_4234
Breng de melk aan de kook met de suiker en opengesneden vanillestok.
Klopt de eidooiers los met het puddingpoeder.

IMG_4233
Als de melk kookte, giet je die al kloppend over het eimengsel.
Je giet alles terug in de pot en laat even doorkoken.

IMG_4235
Giet de pudding over in een andere kom en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220°C.

IMG_4237

Als de koeken gerezen zijn, vul je de slingers met een grote lepel pudding.
Schuif ze in de voorverwarmde oven en verlaag de temperatuur onmiddellijk naar 200°C.
Bak de koeken 13 à 20 minuten (in mijn heteluchtoven waren ze na 13 minuten al OK).
Leg op een rooster en laat afkoelen.

IMG_4241

Snijd de rechthoekige koeken open en vul ze met pudding.
Werk deze af met gesmolten chocolade, en de slingers met bloemsuiker.

IMG_4246

Sit back, relax and enjoy! Want jij én je koffiekoeken zijn het waard! 🙂

 

8 reacties op ‘Koffiekoeken

  1. Elke schreef:

    Ik geef de mening door van een proever: “lekker, lekker, lekker” gevolgd door: “wanneer ga jij nog eens lunchen met Annelies?” 😉

    Geliked door 1 persoon

  2. Even snelberichtje als test: ik wil dit al heel lang maken, was alleen bang dat het toch niet ging likken zonder toerboter (als particulier bijna niet te krijgen in NL).
    Snel maar eens retourtje Belgie doen!

    Like

Plaats een reactie