Donderdag veggiedag: Courgettekoekjes met feta

Ze was er helemaal klaar voor. Ze babbelde erover, wou ’s avonds na de crèche altijd nog eens een kijkje gaan nemen, en stapte maandag gezwind – met haar nieuwe vossenboekentas op de rug – richting schoolpoort. Ze snelde direct richting haar vriendinnetje “Soksanne” (haar uitspraak van Roxanne) en begon een beetje gek te doen. En dan ineens: tranen. Armpjes rond mijn nek gekneld, hoofdje op mijn schouder, krulletjes in mijn nek. Zo vlot als het met de oudste ging, zo moeilijk gaat het met de jongste.

En ja, ik weet het: we zijn nog maar de vierde dag van nog maar de eerste week, maar toch breekt mijn hart elke dag een beetje meer als ik haar krijsend moet achterlaten, als ik haar armpjes van mij losruk en als ik haar krulletjes zie schudden van het wenen. Waar ze maandag nog vrolijk meedeed in de klas, had ze dinsdag de hele dag wat hulpeloos lopen treuren. En gisteren liep ze mij huilend achterna in de gang.

Gelukkig had ze nadien al weer wat meer meegedaan, na de crisis van de ochtend toch goed meegespeeld en geschilderd. Hopelijk krijgen we vandaag een vergelijkbaar scenario, en liefst zonder de vastgeknelde armpjes, het verborgen gezichtje en de schuddende krulletjes. Want mijn hart kan het niet aan. Wat een moeder lijden kan…

Om ’s avonds de glimlach terug wat meer op de vermoeide gezichtjes te krijgen, zocht ik mijn toevlucht tot Nigella. Want zij weet altijd raad op momenten als deze, zij weet wat je nodig hebt en wat troost biedt. En deze courgettekoekjes passen uitstekend in dat rijtje: verrassend lekker, snel klaar, fris maar toch hartig, knapperig maar toch smeuïg. Ideaal voor een zonnige dag, of om een overvloed aan courgettes in de moestuinen straks op een originele manier te verwerken.

Bron: Voor altijd zomer van Nigella Lawson

Hebben jullie kindjes ook moeilijkheden gehad bij de overgang van crèche/onthaalouder naar school? Hoe hebben jullie dit opgelost? Is het snel gebeterd? Tips die je kan delen? Laat het me weten!

Wat heb je nodig? 

3 courgettes
4 pijpajuintjes, fijngehakt
250 g feta
een handvol peterselie, grof gehakt
een handvol verse munt, grof gehakt
1 el gedroogde munt
1 tl paprikapoeder
120 g bloem
zout en peper
3 eieren, losgeklopt
olijfolie
2 limoenen

Hoe ga je tewerk? 

Rasp de courgettes grof.
Spreid ze uit op een keukenhanddoek en laat een half uurtje uitlekken.Courgettes grof raspen en laten uitlekken op een handdoekDoe de pijpajuin, verkruimelde feta, gehakte peterselie en munt in een kom en meng er gedroogde munt, paprikapoeder en bloem door.
Kruid royaal met peper en zout.Kruiden, specerijen, bloem en feta mengen

Roer er geleidelijk aan de losgeklopte eieren door en nadien ook de geraspte courgette. Niet schrikken als je een kleverig, vrij vloeibaar geheel krijgt: dat hoort zo!Courgette en eieren toevoegen

Verhit een scheut olijfolie in een pan met antikleeflaag tot goed heet.
Lepel er eetlepels van het courgettemengsel in en strijk een beetje glad.Courgettekoekjes bakkenBak ze enkele minuten per kant tot ze goudbruin zijn.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Ga zo verder tot al het beslag opgebruikt is.

Snij de limoenen in partjes en leg bij de courgettekoekjes.

Serveer.Courgettekoekjes met feta

10 reacties op ‘Donderdag veggiedag: Courgettekoekjes met feta

  1. oh de courgettekoekjes van Nigella, ik vind die ook superlekker! Veel succes met de jongste op school (wij hadden geluk dat die van ons – die anders zeer aanhankelijk kan zijn – vanaf dag 1 met veel plezier naar school ging en er nooit een traantje voor gelaten heeft).

    Geliked door 1 persoon

  2. Hoi, het komt echt goed! Mijn oudste is inmiddels 16 maar ik kan me zijn eerste schoolweek nog zo goed herinneren! En ook het gevoel dat jij zo mooi omschrijft! Ik denk nog vaak terug aan die tijd dat hij nog zo lekker aanhankelijk was. Geniet er nog maar even samen van, voordat je het weet zijn ze groot 😉 Sterkte! Hanneke

    Geliked door 1 persoon

  3. Myriam schreef:

    Ziet er héérlijk uit. En weet je wat? Ik heb het ook meegemaakt, véle jaren geleden met mijn oudste zoon. Vreselijk is het; Ik had buikpijn als ik er al aan dacht dat ik hem naar school moest brengen. Maar uiteindelijk gaat het geleidelijk aan beter. En nu is ie bijna 23 en een fantastische knul Het komt goed, maar makkelijk is het niet hé.

    Geliked door 1 persoon

  4. Bij mijn jongste was het de eerste dagen ook wat moeilijker. Het is inderdaad verschrikkelijk voor een moederhart, maar binnenkort gaat ze lachend naar school en kijkt ze niet meer om! Succes! Koekjes zien er heel lekker uit! Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  5. Bedankt Myriam, altijd leuk om gelijkgestemden te horen! 🙂 Het is ’s ochtends inderdaad altijd een beetje afzien. Hopelijk betert het snel. Zo lang ze overdag al een beetje tevreden is, ben ik al content.

    Geliked door 1 persoon

  6. Johanna schreef:

    Oh 😦 dat is niet fijn, hopelijk went alles snel! Lekker eten kan jullie vast troosten 🙂
    Wij hebben hiernet 1 van Nina’s favorieten gegeten: zalm in de oven op een bedje van courgette en prei met een sausje van sojasaus, mirin en rijstazijn. Ook al was ze al supermoe, dat wou ze niet missen!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie