Gebakken zalm met boontjes en sauce vierge

Oh wat leuk dat de nazomer blijft duren! We kunnen nog altijd buiten eten, al zakt de zon bij elk slokje wijn wat verder achter de bomen weg. Maar we genieten van elk straaltje… Dit weekend zijn we er nog eens op uit getrokken: de kindjes achter op de fiets, twee tassen volgeladen met lekkers, picknickdeken en nog wat emmertjes en schopjes om de meisjes bezig te houden, en hop, weg waren we! Dekentje uitspreiden, pistoletjes smeren, verse sapjes drinken en genieten van de rust. Want dat is dan weer het voordeel van de sneller ondergaande zon: niet heel Gent denkt dat hij aan de Blaarmeersen moet zijn. Je kan nog luisteren naar de stilte (op de occasioneel passerende trein na), naar het plonsen van de eendjes in de vijver, naar het geritsel van de zachtjes vallende bladeren.

’s Avonds zette ik een heerlijk zonnig gerechtje op tafel, om onszelf in de waan te laten dat het nog volop zomer is en dat dit al fresco dineren voor eeuwig en altijd zal blijven duren. Het werd een slaatje van boter- en prinsesseboontjes met een stukje superverse zalm (met dank aan De Vis, waar de kwaliteit toch echt wel bijna niet te evenaren is…) en een simpel sausje gebaseerd op de klassieke “sauce vierge”. Deze bestaat in traditionele vorm uit een royale hoeveelheid lekkere olijfolie, sjalot, tomaat en bieslook. Ik heb (bij gebrek aan…) de sjalot vervangen door pijpajuin en de bieslook door dille. Simpel maar heerlijk: net wat ik graag heb, en waarmee ik jullie hier probeer te inspireren om zelf aan de slag te gaan. Laat zeker weten of dit gerecht je nazomerdag even perfect heeft afgerond als de onze!

PS: Wie dit (of een ander) receptje heeft uitgeprobeerd, is meer dan welkom om een foto te posten op Instagram (@lieziepeasy) of Facebook, of hier een reactie achter te laten.

Wat heb je nodig? 

500 g prinsesseboontjes
500 g boterboontjes
peper en zout
olijfolie om te bakken
4 zalmfilets
150 ml lekkere olijfolie
1 tomaat, ontpit en in blokjes gesneden
2 pijpajuintjes, fijngesneden
een bosje dille, fijngehakt
citroensap

Hoe ga je tewerk? 

IMG_5294

Maak de boontjes schoon en kook ze in ruim water net gaar.
Giet af en spoel met koud water.

Maak de saus: doe de olijfolie, tomaat en ajuin in een kommetje en verwarm op zeer zacht vuur.

IMG_5295Voeg er de dille aan toe.
Werk af met een kneepje citroensap en kruid met peper en zout.

Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
Kruid de zalmfilets met peper en zout.
Bak ze eerst een tweetal minuutjes op de velkant.
Keer om en laat nog een minuut bakken.

Serveer de boontjes met de gebakken zalm en garneer met de saus.
Geef er freekeh bij, of vervang door couscous, tarwe (type ebly), gekookte aardappels of een homp knapperig brood.

IMG_5301

Advertenties

3 thoughts on “Gebakken zalm met boontjes en sauce vierge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s