Banaan-havermoutmuffins

Het lijkt wel of er zowat permanent een bruin gespikkelde banaan onderaan mijn fruitschaal ligt… En in de vuilbak gooien, dat komt zelfs niet in mij op. Ik ben al de hele middag aan het denken wat ik ermee zou maken. En hoewel hier al wel enkele recepten met overjaarse bananen gepubliceerd zijn (bijvoorbeeld deze brosse havermoutkoekjes, en dit skinny fruitijs) kan je eigenlijk nooit genoeg hebben van de bruine-bananen-recepten. Daarom presenteer ik u: banaan-havermoutmuffins!

Deze muffins zijn geïnspireerd op een recept van de Goddelijke Huisvrouw haarzelf (uit het gelijknamige boek), maar ik heb er intussen mijn eigen draai aan gegeven. Ik maak ze wat “gezonder” (en vooral ook veel hipper) door de bloem te vervangen door fijngemalen havermout, en ik pimp ze naar eigen smaak en voorraadkast met studentenhaver en chocolade. Ze zijn trouwens ideaal als ontbijt (want door de havermout, noten en banaan geven ze je tonnen energie), maar ook bij de koffie misstaan deze hobbelige baksels niet.

Als ik muffins maak, moet ik altijd denken aan wat Nigella er in één haar boeken over schreef: dat muffins eigenlijk helemaal niet bedoeld zijn als de cakeachtige opgeblazen pakjes lucht die je bij Starbucks en consoorten aantreft. Muffins zijn vaste baksels, rijzen met moeite een centimetertje tijdens het bakken, en hebben weinig gemeen met hun populaire cupcake-broertjes. Dus staar niet wanhopig door het ovenraampje in de hoop je beslag als een paddenstoel boven het muffinblik te zien uitrijzen: dat zal met dit recept absoluut niet lukken. Maar is je bakproject daarom minder geslaagd? Absoluut niet!

Ik heb er hier voor gekozen om de muffins op te leuken met studentenhaver en chocolade, maar kies gerust je eigen toevoegingen! Of ga voor een simpel baksel, zonder extra’s: ook dat is perfect. Gemalen havermout kan je ook weer vervangen door gewone bloem, of zelfs amandelmeel. Muffins zijn de droom van elke beginnende, nonchalante bakker met lege voorraadkasten!

Morgen gaat er alvast een muffin in mijn lunchtas mee naar het werk. Ik hoop van jou hetzelfde!

Voor 6 muffins

Wat heb je nodig? 

30 g ahornsiroop
15 g boter of olie
1/2 kl vanille-extract
75 g fijngemalen havermout
1/2 kl bakpoeder
1/2 kl bicarbonaat
snuifje zout
snuifje kaneel
1 overrijpe banaan

extra’s naar keuze: fijngehakte studentenhaver, rozijnen, gedroogde abrikozen, chocolade…

Hoe ga je tewerk? 

Verwarm de oven voor op 170 °C.

IMG_5150

Smelt de boter in een kommetje, samen met de ahornsiroop en het vanille-extract.
Roer in een andere kom de fijngemalen havermout met bakpoeder, bicarbonaat, zout en kaneel door elkaar.

IMG_5151 Meng de inhoud van de twee kommen door elkaar.
Prak er ook de banaan bij.

IMG_5152 IMG_5155Voeg eventuele extra’s toe en roer zo kort mogelijk.

Zet papieren bakjes of cupcakevormpjes in een muffinblik en vul voor driekwart.
Bak 25 minuten in een voorverwarmde oven.

IMG_5161 Laat een beetje (of helemaal) afkoelen en serveer.

Banaan-havermoutmuffins

 

Advertenties

3 thoughts on “Banaan-havermoutmuffins

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s