Foodblogswap: pastilla met lamsgehaktvulling

Het lang weekend staat voor de deur… en eerlijkgezegd komt het geen dag te vroeg. Een beetje rust zal ons deugd doen. Onze kleine meid is nog steeds wat ziekjes – als het ene pijntje begint te beteren, steekt er al een nieuw de kop op – en we hebben allemaal nood aan eens lekker lang uitslapen. Of de meisjes daarmee akkoord gaan, dat valt nog af te wachten, maar je kan niet ontkennen dat hun vermoeide oogjes lijken in te stemmen. Voeg daarbij het druilerige weer van deze week, dat eerder aan oktober dan aan mei doet denken, en het plaatje is compleet.

Tijd om dus een gerecht op tafel te zetten dat instant “zomer” schreeuwt, dat kleur in de keuken brengt en pit op het bord. Voor de Foodblogswap van deze maand mocht ik koken van de blog van Joyce, misscraftsy.nl, een leuke mengelmoes van knutselideetjes, lifestyle, fashion, beauty en food. Echt lang heb ik niet moeten zoeken, want toen ik dit recept voor arabische pastilla voorbij zag komen, was de keuze snel gemaakt! Ik ben gek van de midden-oosterse en noord-afrikaanse keuken, en dit gerecht paste ook nog eens perfect in mijn “diepvrieschallenge“. Ik besloot lamsgehakt te gebruiken in plaats van kip, wat extra “kruiderij” toe te voegen en individuele pasteitjes te maken, zoals ik ooit geleerd had in een kookworkshop. Hoe de diepvries er intussen bijligt, kan je hier volgen.

Doordat mijn filodeeg niet goed ingepakt was, waren sommige vellen een beetje gescheurd, zoals je op de foto wel kan zien. Toch lukt het nog om de pasteitjes te maken en ze krokant te bakken: dit recept is dus helemaal fool-proof! En als je de origami niet ziet zitten, volg dan gewoon de werkwijze van Joyce.

Het resultaat was heerlijk: een pittig kruidige vulling in een superkrokant deegjasje, geserveerd met frisse tabouleh en yoghurtdressing. Ook de meisjes kregen er een zonnig gezichtje van! 🙂

Wat heb je nodig? 

300 g lamsgehakt
1 ui, gesnipperd
1 teentje look, geperst
2 kl komijnpoeder
2 kl kaneel
1 kl korianderpoeder
1 kl kurkuma
1 kl baharat of ras el hanout
25 g amandelen, grof gehakt
5 bladen filodeeg
olijfolie
125 ml yoghurt
sap van 1/2 citroen
peper en zout
tabouleh of een ander arabisch-getint bijgerecht (zoals een simpele couscous)

IMG_4590

Hoe ga je tewerk? 

Stoof de ui aan in wat olie.
Als de stukjes glazig zijn, voeg je er de specerijen en look aan toe.
Bak even mee tot de aroma’s vrij komen.
Doe er het lamsgehakt bij en bak rul tot het mooi bruin is.
Laat een beetje afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Leg een vel filodeeg open op je werkblad.
Smeer in met olijfolie.
Snijd in drie lange repen.
Leg een beetje vulling op de eerste plak en strooi er een koffielepeltje amandelen over.

IMG_4594
Vouw over de diagonale zijde, zodat je een driehoekje bekomt.

IMG_4595
Vouw over de korte zijde naar boven.

IMG_4596
Vouw opnieuw over de lange zijde diagonaal naar boven.

IMG_4597
Ga zo verder tot de reep filodeeg op is.
Leg het pasteitje op een met bakpapier beklede bakplaat.

IMG_4598
Doe hetzelfde met de rest van de vulling en het filodeeg.

IMG_4599

Schuif de bakplaat 10 minuutjes in de voorverwarmde oven.

IMG_4600

Maak intussen de yoghurtsaus: meng de yoghurt met het citroensap en kruid met peper en zout.

Serveer de pastilla met tabouleh en yoghurtdressing.

FBS_mei

Zin in een vegetarisch gerecht dat even knapperig is? Probeer deze spanakopita eens.

Advertenties

3 thoughts on “Foodblogswap: pastilla met lamsgehaktvulling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s