Foodblogswap: Sinaasappelcake

We zijn alweer een maandje verder, en dus ook weer aanbeland bij een nieuwe Foodblogswap! Deze maand mag Andrea iets lekkers uitkiezen van mijn blog, en ik ging aan de slag met de blog van Cynni, shelikesbento. Ik heb heel lang gedacht om een hartig gerechtje te maken, omdat er zoveel leuke “fritters” op de blog staan, maar uiteindelijk is het toch zoet geworden. Ik had nog wat sinaasappels die hun beste tijd al gepasseerd waren, en dus besloot ik het recept voor Lemon Cake gewoon naar eigen goeddunken aangepast.

Het resultaat is een heerlijk kruimige cake, die in het midden toch nog lekker smeuïg is door de sinaassiroop die ik er na afloop over gegoten heb.

IMG_4208Cynni schrijft op haar blog dat zij de cake nog het liefst eet zonder de siroop, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf wel houd van dat zompige oranje deeg in het midden…

Je kan dus eindeloos variëren met dit recept! Alle citrusfruit (ik denk aan mandarijn, pompelmoes, limoen) kan, en je kan de cake ook naar hartelust pimpen, bijvoorbeeld door een roomkaasglazuur te maken of iets onder het deeg te roeren voor je het in de oven schuift. Bij de sinaasappel zouden wat pure chocoladeblokjes niet misstaan, bij de limoen kan een beetje kokos soelaas bieden. Je zou een deel van de bloem ook door gemalen noten (hazelnoten, amandelen, pistachenoten) kunnen vervangen voor wat extra diepte. Maar ik koos voor de originele versie, en die is op zich ook héél lekker!

Wat heb je nodig? 

175 g zelfrijzende bloem
175 g koude boter
175 g kristalsuiker + 100 g extra voor de siroop
1 kl bakpoeder
3 eieren
zout
2 sinaasappels, schil geraspt en uitgeperst

IMG_4201

 

Je maakt de cake lactosevrij door de boter te vervangen door een plantaardige margarine of lactosevrije boter.

Hoe ga je tewerk? 

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Doe de bloem in een kom.
Snij er de boter in blokjes bij.
Voeg er de kristalsuiker, het bakpoeder, de sinaasrasp, het zout en de eieren bij.

IMG_4202
Roer goed door in de keukenmachine.

Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier.
Giet het beslag in de vorm en strijk glad.

IMG_4203
Bak de cake 35 à 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak intussen de siroop.
Giet het sinaasappelsap in een kommetje en voeg er de 100 g extra suiker aan toe.
Verwarm licht tot de suiker gesmolten is.

IMG_4204
Zet weg tot gebruik.

Neem de cake uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

IMG_4205
Prik er gaatjes in met een satéstokje.
Giet de siroop er beetje bij beetje over, tot de cake verzadigd is.
Snijd aan en geniet!

FBS_maart

 

Hou je van fris gebak? Probeer dan ook deze yoghurtcake met citroen eens!

2 reacties op ‘Foodblogswap: Sinaasappelcake

  1. Inderdaad mag ik deze maand koken van jouw leuke blog. Ik probeer dat morgen online te zetten. Maar wat een geweldig lekker recept is dit. Het is dat ik al iets heerlijks gekozen had….

    Like

Plaats een reactie