Veggie pad thai

Ik ben niet zo’n fan van vleesvervangers. Ik heb ooit eens in een ovenschotel met prei het gehakt vervangen door de quorn-variant, nadat ik mij had laten overtuigen dat je met de juiste kruiden het verschil toch niet smaakt, en ik kan je verzekeren dat dat geen succes was. Daarnaast heb ik mijn deel van tofu-brokjes en aanverwanten al gehad in veggie resto’s zoals Greenway en Pacha Mama, en ook daar konden ze me niet overtuigen. Maar als rasechte foodie ben ik natuurlijk niet snel ontmoedigd, en dus nam ik mij voor de plantaardige vleesvervangers nog een kans te geven.

In het Allerhande-magazine van Albert Heijn van deze maand staat een heel dossier rond Aziatisch eten. En gezien het eventjes geleden was (al is dat relatief, aangezien we hier nog aan de curry zaten…), plande ik niet één maar twee Aziatische diners in ons weekmenu. En voor vanavond was dat de vegetarische pad thai met tofugehakt en ei.

Deze keer dus geen quorn, maar tofu. Ik gooide – zoals Allerhande suggereerde – het biologische “tofu roerbakgehakt” in mijn winkelkar en hoopte op het beste. En ja hoor, mission accomplished! Deze vervanger kan ik wel smaken… Misschien lag het aan de marinade van sojasaus en sambal, maar er viel wat mij betreft niets op de smaak af te dingen. Dit gaan we nog gebruiken!

Ik heb daarnaast enkele wijzigingen aangebracht in het recept. Zo vond ik de drie bosuitjes maar een magere portie van het dagelijks groen, en voegde ik nog een tweetal preitjes en een aubergine (beiden blijven liggen in mijn frigo na een ander kookavontuur) toe. Maar dit kan je eigenlijk naar smaak (of noodzaak) aanpassen. Het ei heb ik “gekruid” met sojasaus, in plaats van het gesuggereerde zout, enkel en alleen om in de Aziatische sfeer te blijven. En de volgende keer zou ik er misschien ook nog wat gehakte koriander overstrooien, maar dat kan aan mijn korianderverslaving te wijten zijn…

Hieronder vind je dus “mijn” versie van het originele recept, maar zoals gezegd: laat je inspireren door je koelkast en je eigen goesting, en maak er een creatief wokgerechtje van!

Wat heb je nodig?

180 g tofu roerbakgehakt (AH puur & eerlijk biologisch)
2 el sojasaus + een beetje extra voor de eieren
2 kl sambal oelek
250 g eiermie
2 sjalotten
2 teentjes look
3 el arachide-olie
1 aubergine
1 grote prei
3 bosuitjes, in schuine ringen gesneden
50 g gezouten pinda’s, grof gehakt
3 eieren

Hoe ga je tewerk?

Meng het roerbakgehakt in een kommetje met de sojasaus en een koffielepel sambal.

IMG_4184

Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet af en spoel met koud water.
Knip in kleinere stukken en laat uitlekken.

Snijd de sjalotten en prei in fijne ringen, de look in dunne plakjes en de aubergine in blokjes.
Verhit de olie in de wok.
Roerbak het tofugehakt een paar minuutjes op hoog vuur.
Zet het vuur lager en voeg de sjalot, look, aubergine en prei toe.

IMG_4185
Bak tot de groenten gaar zijn.
Voeg er de mie aan toe en wok vier minuten.
Roer intussen de eieren los met een koffielepel sambal en een beetje sojasaus.
Schuif de groenten, mie en het gehakt aan de kant in de wok en giet de eieren ernaast.

IMG_4186
Roer ze los tot je een smeuïg roerei hebt.
Meng alles door elkaar.
Serveer de pad thai met de bosuitjes en pinda’s.

IMG_4188

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s