Bloch’s yoghurtbrood

IMG_4068

Nog eens tijd voor een broodproject. Ik heb al wel enkele broodrecepten uitgeprobeerd, maar dit yoghurtbrood uit het derde Blochboekje: “Stefan Elias reist in de voetsporen van Jacques Bloch” is tot nu al het best gelukt!

IMG_4129Ik begrijp steeds meer dat brood bakken een echte kunst is, en dan nog één die je niet snel onder de knie krijgt… Je moet kunnen aanvoelen wanneer je net voldoende vocht hebt toegevoegd, wanneer je genoeg gekneed hebt, en je moet het moment herkennen dat je brood net hoog genoeg gerezen is voor je er de lucht weer uitduwt. Ik heb de kunst nog niet helemaal beet, maar er zijn al vorderingen. Zo weet ik intussen dat je bij de start niet de kwistig moet zijn met bloem: het deeg wordt steviger naarmate je het meer kneedt, en als je bij de start te veel bloem toevoegt, eindig je met een droog brood.

Dit yoghurtbrood is eenvoudig te bereiden en vraagt – zeker als je een keukenrobot in huis hebt – niet veel werk, maar – zoals alle goede dingen – wel een beetje tijd. Voor alle duidelijkheid: dit brood smaakt als een gewoon bruin brood, de yoghurt kan je niet meer terugvinden.

Wat heb je nodig?

voor een brood van 400g
50 g tarwevolkorenmeel
175 g tarwebloem
4 g zout
8 g verse gist
165 g yoghurt

Hoe ga je tewerk?

Verkruimel de gist in een grote kom.
Meng er de yoghurt door en roer glad tot de gist volledig opgelost is.

IMG_4058
Voeg er dan de andere ingrediënten aan toe en meng tot een egaal deeg.

IMG_4062
Kneed het deeg een 7-tal minuten in de keukenrobot, of een dikke 10 minuten met de hand.

IMG_4064
Dek de kom af met een vochtige handdoek en laat het deeg 20 minuten rusten.
Plooi het deeg twee keer dubbel en maak stevig rond.
Laat het deeg afgedekt nog eens 20 minuten rijzen.
Sla de lucht uit het deeg en maag de bol nog eens stevig rond.
Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Laat een uur rijzen tot de deegbol in volume verdubbeld is. IMG_4066Verstuif wat bloem over de deegbol en maak er met een scherp mes enkele insnijdingen in.

IMG_4067

Laat het yoghurtbrood nog 15 minuten narijzen.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Bak het brood 25 minuten in de oven, waarvan je de temperatuur meteen verlaagd tot 200 °C.
Het brood is genoeg gebakken als het hol klinkt als je erop tikt.

IMG_4069

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s