Publiek

Valentijn is de perfecte gelegenheid om nog eens een restaurantje te bezoeken. Wat is er leuker dan eens echt tijd maken voor elkaar, en intussen nog lekker te eten ook?

Wij waren van bij de start al grote fans van Volta. Het oude elektriciteitsstation hebben we intussen al een vijftal keer bezocht (de laatste keer stond Davy De Pourcq er al achter het fornuis), en telkens was de belevenis een schot in de roos. Reden te meer om nu de nieuwe zaak van Olly Ceulenaere, die Volta op de culinaire kaart zette, uit te proberen!

Op een druilerige dinsdagmiddag rijden we naar de Ham. Niet meteen een voor de hand liggende locatie voor een hippe Flemish Foodie, maar dat was de Nieuwe Wandeling voor Volta ook niet. Voordeel is dan weer dat je in de buurt nog kan parkeren, en na een korte wandeling stappen we het pand binnen. De zaak is vrij industrieel ingericht, met betonnen muren en weinig decoratie. Toch voelt het niet kil aan, door de houten tafels waaraan verschillende “school”stoelen geschoven zijn, de kaarsjes en het vele natuurlijke licht.

Aan de bar in de zitput zit al wat volk te babbelen, en wij krijgen een tafeltje achteraan toegewezen. We kunnen de keuken inkijken, die gedeeltelijk open is en in het restaurant een rechthoekig volume inneemt.

Deze middag wordt enkel de lunch geserveerd (25 euro voor drie gangen, eventueel aan te vullen met een kaasdessert van 6 à 9 euro), en die bevalt ons uitstekend. De ober vraagt of er zaken zijn die we niet lusten, maar wij zijn omnivoor, dus neen. Wel attent om even te polsen, zeker als de keuze beperkt blijft tot een vast menu.

IMG_0949

We nemen geen aperitief, maar kiezen voor een halve liter Faces Branco, een Braziliaanse mengeling van riesling, muscat en chardonnay, een lekker fris wijntje zonder meer. Na enkele slokjes wordt het brood geserveerd op een soort kersenpitkussentje van jute, wat ervoor zorgt dat het tijdens de hele lunch lichtjes warm blijft. Daarbij komt een torentje boter met kruiden en zaden. Een goed begin.

IMG_0948

Net als vroeger in Volta start je met twee “snackxxx” om te delen, in ons geval een salade van rode biet, peterseliecrème en witlofscheuten, en een toast met rundstartaar.

IMG_0951IMG_0950Veel valt er niet op aan te merken: beide gerechten zijn hoog op smaak gebracht, perfect wat mij betreft, en ze passen uitstekend binnen de Volta-herinnering van vóór Davy: eenvoudige producten, veel groenten, complementaire smaken.

Al snel wordt het hoofdgerecht geserveerd: brandade van schelvis met krokante uiringen en een kruidenslaatje. We smullen van de zoutige aardappel- en vispuree, die perfect combineert met de frisse kruiden en de wat aardsere smaak en krokante textuur van de ui.

IMG_0952

De kaas laten we aan ons voorbij gaan, we kiezen voor het dessert van peer uit de oven met verse kaas, noten en rozijnen, en dragon. Een niet voor de hand liggende combinatie, maar wat mij betreft een ideale afsluiter: niet te zoet, verrassend pittig met de verse kruiden en “cleansing for the palate” zoals ze dat in het Engels zo mooi kunnen zeggen.

IMG_0953We sluiten af met een koffie en thee, waarbij een knapperig koekje gereserveerd wordt.

Publiek is een absolute aanwinst voor Gent: prijs-kwaliteit zit dit absoluut goed, en de creativiteit die we van Volta kennen, is Olly duidelijk nog niet verleerd. Ze mogen ons hier nog verwachten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s